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MARCH 20, 2017

Anointing of the sick after death
“Not to oppose error is to approve it, and not to defend the truth is to suppress it” - Pope St. Felix III

NOTE: In this report I may occasionally use bold print, italics, CAPS, or word underlining for emphasis. These will be my personal emphasis and not that of the source that I am quoting. Any footnote preceded by a number in (parenthesis) is my personal library numbering system.

Q:

 Hi Ron, I just wanted to ask you something about the words indicated in red below. Does this mean that even if the person already died, they could still have last rites? I say this because my Mom died suddenly while sitting up on the couch and I was very disappointed that I couldn't get a Priest thinking it was too late. I thought once the person is dead, the anointing would do no good. -Pat

A:

 Your question is quite timely and will provide a clarification concerning my original report dated June 15, 2007 (see page 2) titled Anointing of the Sick (Last Rites). Canon 1005 states, “This sacrament (Anointing of the Sick) is to be administered when there is a doubt whether the sick person has attained the use of reason, whether the person is dangerously ill, or whether the person is dead.”
 To put this quotation of law into context, I will remove the parts that do not refer to a person being deceased. Now it clearly says, “This sacrament (Anointing of the Sick) is to be administered when there is a doubt whether the person is dead.” To further clarify, this means that if the attending priest doubts if the person is deceased, he is to administer the sacrament presuming the person is still living!

With my original report I had not yet received a book I ordered, Pastoral Care of the Sick. This is the official liturgical book of Holy Church that has the rubrics for the ministry of the various last rites. It says, “When a priest has been called to attend a person who is already dead, he is not to administer the sacrament of anointing. Instead, he should pray for the dead person, asking that God forgive his or her sins and graciously receive him or her into the kingdom. It is appropriate that he lead the family and friends, if they are present, in some of the prayers suggested at the end of the ‘Commendation of the Dying,’ as already mentioned. Sometimes the priest may find it necessary to explain to the family of the person who has died that sacraments are celebrated for the living, not for the dead, and that the dead are effectively helped by the prayers of the living. If the priest has reason to believe that the person is still living, he anoints him or her, saying the usual sacramental form.”

“This chapter contains prayers for use by a minister who has been called to attend a person who is already dead. A priest is not to administer the sacraments of penance or anointing. He should pray for the dead person using these or similar prayers. It may be necessary to explain to the family that the dead are effectively helped by the prayers of the living. A priest or deacon may sprinkle the body with holy water.”

This report prepared on June 30, 2007 by Ronald Smith, 11701 Maplewood Road, Chardon, Ohio 44024-8482, e-mail: hfministry@roadrunner.com. Readers may copy and distribute this report as desired to anyone as long as the content is not altered and it is copied in its entirety. In this little ministry I do free Catholic and occult related research and answer your questions. Questions are answered in this format with detailed footnotes on all quotes. If you would like to be on my list to get a copy of all Q&A’s I do, please send me a note. If you have a question(s), please submit it to this land mail or e-mail address. Answers are usually forthcoming within one week. If you find error(s) in my report(s), please notify me immediately!
+ Let us recover by penance what we have lost by sin +

Anointing of the Sick (Last Rites)

"Not to oppose error is to approve it, and not to defend the truth is to suppress it" - Pope St. Felix III

Note: In this report I may occasionally use bold print, Italics, or word underlining for emphasis. This will be my personal emphasis and not that of the source that I am quoting. 

Karen: To make [the] answers easier to understand, I have separated your questions. -Ron
Q:

Ron, What if a person is given a plenary blessing at last rites and has not been a faithful attendant at Mass every Sunday, but is still a good person? Karen

A:

It seems your question here deals with 'does a plenary indulgence take effect when Anointing of the Sick is given if the person had not been a regular Mass attendee because of sickness and nursing home confinement'. Yes! If Mass attendance (Sundays and holy days) is not possible because of legitimate excuses (weather, ill, in hospital or nursing home, no transportation available, etc.) we are excused from the obligation to attend. "On Sundays and other holy days of obligation the faithful are bound to participate in the Mass."
 
"If because of a lack of a sacred minister or for other grave cause participation in the Eucharist is impossible, it is especially recommended that the faithful take part in the liturgy of the word if it is celebrated in the parish church or in another sacred place according to the prescriptions of the diocesan bishop, or engage in prayer for an appropriate amount of time personally or in a family or, as occasion offers, in groups of families."
 

"The fruits proper to this Sacrament (Anointing of the Sick, Last Rites, Extreme Unction), as St. James declares, are the remission of sins, health of soul, strength in mind and body. But if it does not always produce this last result, it always, at least, restores the soul to a better state by the forgiveness of sins. This is precisely the Catholic teaching on this subject."
 
"The form of the Sacrament (Extreme Unction) is the word and solemn prayer which the priest uses at each anointing: By this Holy Unction may God pardon thee whatever sins thou hast committed by the evil use of sight, smell or touch. That this is the true form of this Sacrament we learn from these words of St. James: Let them pray over him…and the prayer of faith shall save the sick man."

Q:

 What if the person has not been to confession and is unable to receive Communion because they have been in an accident? If their death is sudden or if they are taken ill and are unable to fulfill the requirements of the blessing will the priest still give them the blessing? 

A:

Yes. "This sacrament (anointing of the sick) is to be administered when there is doubt whether the sick person has attained the use of reason, whether the person is dangerously ill, or whether the person is dead."
 

"This assistance from the Lord by the power of His Spirit is meant to lead the sick person to healing of the soul, but also of the body if such is God’s Will. Furthermore, if he has committed sins, he will be forgiven."

Q:

Is this (Apostolic Blessing or Last Blessing) given to all at last rites? I am just wondering if they gave this to my father. His last rites were in Latin and I can't remember what was said. It was the first time I had ever heard last rites and I was upset and at the same time very moved by the entire experience. He was a faithful Catholic and did receive Communion every week at the nursing home. I am just wondering for other situations. 

A:

Yes! "Priests who minister the sacraments to the Christian faithful who are in a life-and-death situation should not neglect to impart to them the apostolic blessing, with its attached indulgence. But if a priest cannot be present, holy mother Church lovingly grants such persons who are rightly disposed a plenary indulgence to be obtained in articulo mortis, at the approach of death, provided they regularly prayed in some way during their lifetime. The use of a crucifix or a cross is recommended in obtaining this plenary indulgence. In such a situation the three usual conditions required in order to gain a plenary indulgence are substituted for by the condition 'provided they regularly prayed in some way'."

Lastly Karen, many question the actual authority of Holy Church when it comes to forgiving sins, indulgences and the like. Remember what Jesus said to our first pope St. Peter: "And so I say to you, you are Peter, and upon this rock I will build my church, and the gates of the netherworld shall not prevail against it. I will give you the keys to the kingdom of heaven. Whatever you bind on earth shall be bound in heaven; and whatever you loose on earth shall be loosed in heaven."
 
Jesus repeats this authority once again in St. Mathew 18:18 so He is obviously quite serious about the authority He has given to His church! 

I hope I have answered your questions.
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